 19 EYLÜL TMMOB MÜHENDÝS, MÝMAR VE ÞEHÝR PLANCILARI DAYANIÞMA GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ
Bugün 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Þehir Plancýlarý Dayanýþma günü. 19 Eylül 1979 tarihinde TMMOB’nin çaðrýsýyla Türkiye’nin 55 farklý ilinde, 740 iþyerinde gerçekleþtirilen iþ býrakma eyleminin 39. Yýldönümü. Mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn hayatýn her alanýnda, üretimin her aþamasýnda önemli bir yer tuttuðunu gösteren bu eylem, TMMOB’nin mücadele tarihinde önemli bir yer tutmaktadýr.
19 Eylül tarihi, maden ocaklarýndan enerji santrallerine, fabrikalardan tarlalar, þantiyelerden bürolara dek hayatýn her alanýnda çok zor koþullar altýnda görev yapan mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn meslek onurlarýna, özlük haklarýna ve alýn terlerine sahip çýktýklarýný ilan ettikleri tarihtir.
19 Eylül tarihi, bu ülke için düþünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn kendi öz güçlerinin farkýna vardýðý tarihtir.
19 Eylül tarihi, mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn yaþadýklarý ülkenin geleceði hakkýnda söz sahibi olduklarýný gösterdikleri tarihtir.
Bu yüzden bu anlamlý gün, "TMMOB Mühendis, Mimar ve Þehir Plancýlarý Dayanýþma Günü" olarak kutlanmakta ve her yýl yeniden hatýrlanmaktadýr.
Deðerli Arkadaþlar;
Bundan 39 yýl önce yapýlan iþ býrakma eyleminin temel talebi çalýþma koþullarýnýn iyileþtirilmesi ve insanca yaþanabilecek bir ücret olmuþtu. Aradan geçen 39 yýla raðmen, bu temel sorunun hiç deðiþmeden devam ettiði görülmektedir. Mühendis, mimar ve þehir plancýlarý günümüzde de gerek kamuda gerekse özel sektörde kötü çalýþma koþullarý altýnda, yetersiz ücretlerle çalýþmaya devam etmektedir.
Ýþsizlik, hayat pahalýlýðý, düþük ücretler, güvencesizlik, özlük haklarý ve örgütlenme sorunlarý ülkemizde çalýþan mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn öncelikli sorunlarý olmaya devam etmektedir. Ýçinde bulunduðumuz derin ekonomik kriz, tüm halkýmýzýn olduðu gibi emeðiyle geçinen mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn da hayatlarýný zorlaþtýrmaktadýr.
Son birkaç gündür kamuoyuna yansýyan, Türkiye’nin en büyük þantiyesi 3. havalimanýndaki çalýþma ve yaþam koþullarý, ülkemizde emekçilerin içinde bulunduðu zor koþullarýn aynasýdýr. Daha fazla sömürü uðruna insanlarýn hayatlarýný hiçe sayan bu insanlýk dýþý çalýþma koþullarý derhal düzeltilmelidir.
Bu zor çalýþma koþullarýna raðmen, mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn emeði deðersizleþtirilmeye devam etmektedir. Bilimi, tekniði ve yaratýcý fikirleri sistematik olarak deðersizleþtiren bu politikalar sadece teknik elemanlarýn yaþamlarýný deðil, ülkemizin geleceðini de tehdit etmektedir. Bugün içinde bulunduðumuz krizin nedeni, üretim yerine ranta; sanayileþme yerine inþaata; teknoloji yerine betona; planlý kalkýnma yerine sýcak para akýþýna dayalý bir ekonomik yapý kurulmasýdýr. Yanlýþ ekonomi politikalarý sonucu ortaya çýkan bu krizin bedelini, emeðiyle geçirenler deðil, bu krizi ortaya çýkaranlar ödemelidir.
Deðerli Arkadaþlar;
Ülkemizdeki mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn bugün karþý karþýya olduðu sorunlar sadece ekonomik sýkýntýlar deðildir. Kontrolsüz yetkilerle donatýlmýþ tek adam rejimi altýnda özlük haklarýmýz da giderek budanmaktadýr.
Birliðimiz ile SGK arasýndaki yapýlan asgari ücret protokolünün SGK tarafýndan tek taraflý olarak feshedilmesiyle yeni bir boyut kazanan özlük haklarýmýza yönelik saldýrýlar, sistematik biçimde artmaktadýr.
Mayýs ayýnda çýkartýlan Ýmar Affý yasasýnda yer alan bir madde ile “teknik öðretmen, tekniker ve teknisyenlerin” Yardýmcý Kontrol Elemaný adý atýnda yapý denetim sistemine eklenerek, mühendislik mesleðinin uygulama alanlarýndan birisi daha farklý meslek gruplarýna açýlmýþtýr. Yapý Denetim sistemi teknikerlere açýlýrken, KHK’lar ile hukuksuz biçimde kamudan ihraç edilen mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn yapý denetim þirketlerinde görev yapmalarý engellenerek bu arkadaþlarýmýzýn yaþadýklarý maðduriyet daha da artýrýlmýþtýr.
Meslek alanýmýza iliþkin saldýrýlarýn son örneklerinden birisi de, yapý ruhsatlarýndaki proje müelliflerinin imza gerekliliðinin kaldýrýlmasý olmuþtur. Meslektaþlarýmýz hak ve yetkilerini kaybetmesine neden olan bu uygulama uzun yýllardýr mücadele ettiðimiz “sahte proje müellifliði”nin ve sorunlu- denetimsiz projelerin önünü açmýþtýr.
Tüm bu düzenlemeler, sadece meslek alanlarýmýzý hedef almakla kalmýyor, halkýn iyi ve güvenli mühendislik, mimarlýk, þehir plancýlýðý hizmeti almasýný da engelliyor. Bu durumun toplumumuza maliyeti, daha güvensiz yapýlar, daha fazla yýkým, daha çarpýk bir kentleþme olarak yansýmaktadýr.
Deðerli Arkadaþlar,
Mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn mesleki hak ve çýkarlarýný korumak aslýnda tüm toplumun geleceðini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanýmýz, toplumun ortak yaþamýnýn üretimini ve devamlýlýðýný saðlamaktadýr. Bizler bu anlayýþlar, mesleðimize ve meslektaþlarýmýza sahip çýkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceðine de sahip çýkýyoruz.
Tek adam rejimi, birliðimizin bu toplumcu rolünden ve tavrýndan açýk biçimde rahatsýz olmaktadýr ve bunu her fýrsatta dile getirmektedir. Temmuz ayý içerisinde yayýnlanan 5 Numaralý Cumhurbaþkanlýðý Kararnamesi ile birlikte, Devlet Denetleme Kuruluna anayasaya ve yasalara aykýrý yetkiler tanýnarak, Birliðimiz ve diðer emek-meslek örgütleri baský altýna alýnmaya çalýþýlmaktadýr.
Devlet Denetleme Kurulunun bir denetleme organý olmaktan çýkartýlarak adeta yargý organý biçiminde hareket etmesini saðlayan bu düzenleme, sadece meslek örgütümüzü hedef almamakta, mahkemelere ait olan yargý yetkisinin alenen gasp edilmesi anlamýna da gelmektedir.
Deðerli arkadaþlar,
Meslek alanýmýzý, meslektaþlarýmýzý ve meslek örgütlülüðümüzü hedef alan bu saldýrýlar karþýsýnda sessiz kalmayacaðýz. 19 Eylül 1979’un 39. yýlýnda bir kez da hatýrlatmak isteriz ki, bu ülkenin onurlu ve direngen mühendis, mimar ve þehir plancýlarý vardýr ve yaþanan bu haksýzlýklara, bu saldýrganlýða asla boyun eðmeyecektir.
Bu anlayýþ ve kararlýlýkla 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Þehir Plancýlarý Dayanýþma Gününü bir kez daha kutluyoruz.
Yaþasýn TMMOB Örgütlülüðü!
Yaþasýn Mücadelemiz!
19-09-2018 |