1 Mart 2019
“ Temel sorun, henüz bir demokratik yerel yönetim ve demokrasi geleneðinin oluþturulamamýþ olmasýdýr…” Prof. Dr. Cevat GERAY (1930-2018)
Ülkemizde; düþünce, ifade, haberleþme, toplanma, çalýþma, eðitim ve saðlýklý / güvenli bir çevrede yaþam gibi temel hak ve özgürlüklerin kullanýlmasýna ve bunlardan yararlanýlmasýna her geçen gün yeni kýsýtlamalar getirilmekte; toplumsal yapýda eþitsizlik, ayrýmcýlýk ve mahrumiyet giderek yükselmektedir.
31 Mart 2019 Yerel Yönetim Seçimleri; siyasal rejimin deðiþtiði, “merkezîleþme ve otoriterleþme” politikalarý çerçevesinde yerel yönetim alanýnda da yapýsal deðiþikliklerin planlandýðý, yerel yönetimlerin ruhuna aykýrý geliþtirilen seçilmiþlerin görevden alýnarak yerlerine kayyumlarýn atandýðý ve ekonomik krizle birlikte toplumsal ve sosyal kriz koþullarýnýn ortaya çýktýðý dönemde gerçekleþtirilecektir.
Ekonomik, siyasal ve toplumsal alanda yaþanan kriz; ülkemizin uygarlýk yolunda ilerleme hedefinden ve Cumhuriyetin baðýmsýz, eþitlikçi ve özgürlükçü temellerinden uzaklaþtýrýldýðý; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkilerine el konduðu, mutlak siyasi gücün denetimsiz olarak bir kiþide toplandýðý “otokratik rejim”in yarattýðý hukuk ve demokrasi normlarý bakýmýndan kabul edilemez koþullarda ortaya çýkmýþtýr.
Halkýn iradesi olan TBMM’nin yetkisizleþtirildiði, yerel yönetimlerin merkezî hükümet tarafýndan devre dýþý býrakýldýðý, yargý baðýmsýzlýðýnýn yok edildiði, ifade özgürlüðünün kýsýtlandýðý, üniversitelerin bilimsel özerkliðinin ortadan kaldýrýldýðý, toplumsal muhalefete ve meslek kuruluþlarýna baskýlarýn arttýðý bu ortamda; yaklaþan seçimlerle birlikte her alanda yaþanan kriz yaþam koþullarýný giderek aðýrlaþtýrmaktadýr. Kamu hizmetlerinin halka en yakýn yönetim kademeleri tarafýndan yerine getirilmesi ilkesi yok sayýlarak, belediyelerin planlama yetkileri hukuken ve fiilen ellerinden alýnarak Bakanlýklara aktarýlmaktadýr.
Ýnsanlýðýn ortak birikimi olan doðal, kültürel ve tarihî varlýklar ile uygarlýk deðerleri tahrip edilmekte, kültür varlýklarýmýzýn yanýnda, toplumsal belleðimizin vazgeçilmez bileþeni olan “kentsel bellek” yok edilmekte, “dayanýþma yerine ayrýþma ve yabancýlaþma” öne çýkarýlmaktadýr. Bu baðlamda yerel yönetim alanýnda yaþanan deðiþim ve geliþmelerin toplumsal yaþama, yapýlý ve doðal çevreye, mimarlýk mesleðine etkilerinin; sorun alanlarýnýn ve kriz koþullarýnýn deðerlendirildiði; yerel yönetimlerin kent, mimarlýk, çevre, kültür ve demokrasi politikalarýna iliþkin önerilerin geliþtirilmesine katký koymayý amaçlayarak hazýrlanan “2019 Yerel Yönetimler Raporu” kamuoyu ile paylaþýlmaktadýr.
2019 Yerel Yönetimler Raporu için Týklayýnýz
TMMOB MÝMARLAR ODASI
|