 9 Nisan Mimar Sinan’ý Anma Günü kapsamýnda Mimarlar Odasý Samsun Þubesinde etkinlikler düzenlendi.
Düzenlenen etkinliklere OMÜ Mimarlýk Fakültesi Dekaný Derya OKTAY, Dekan Yard. Dr. Öðr. Üyesi Çaðlar KOÞUN, Mimarlýk Fakültesi Öðretim Üyeleri, Meslek Odalarý Baþkanlarý ve Temsilcileri, Mimarlar ve Mimarlýk Öðrencileri katýldý.
Katýlýmýn çok yoðun olduðu etkinlikler kapsamýnda, Mimar Sinan’ý anlatan “Mimari ve Aþk” belgesel filmi izlendikten sonra basýn açýklamasý yapýldý. Basýn açýklamasýnýn ardýndan Mimar Sinan eserlerinden oluþan sergi açýlýþý gerçekleþtirildi. Devamýnda yapýlan törenle 19 Mayýs 1919’un 100. Yýlý anýsýna meslekte 25-30-40 ve 50. Yýlýný dolduran mimarlara aný plaketi verildi.
Etkinlik kapsamýnda yapýlan basýn açýklamasýnda Mimarlar Odasý Samsun Þube Baþkaný Ýshak Memiþoðlu þunlarý söyledi;
MÝMAR SÝNAN’I SAYGI ÝLE ANIYORUZ
Mimarlar Odasý olarak; eþsiz yapýtlarýyla dünya mimarlýðýna esin kaynaðý olan büyük usta Mimar Sinan’ý ölümünün 431.yýlýnda saygýyla anýyoruz.
Her yýl Sinan’ýn ölüm yýldönümünü takip eden hafta boyunca tüm birimlerimizle birlikte ulusal ve uluslararasý düzeyde anma etkinlikleri düzenlenmekte; her iki yýlda bir Mimar Sinan’ýn yüce anýsýný yaþatmak üzere Ulusal Mimarlýk Ödülleri kapsamýnda mimarlýk alanýnda önemli yapýtlara imza atmýþ, meslek etiðine baðlý, deneyimli meslektaþlarýmýz “Mimar Sinan Büyük Ödülü” ile onurlandýrýlmaktadýr.
Mimar Sinan’ýn; Anadolu’nun yaný sýra, Balkanlar’dan Yakýn Doðu’ya geniþ bir coðrafyada verdiði eserlerle olgunlaþtýrdýðý yapý sanatý ve fikirleri; ülkemizde mimarlýk kültürünün temel taþlarýný oluþturmuþtur. Yapýtlarý ayrýca; “insanýn yaratýcý dehasýnýn baþyapýtlarý” ve “insanlýk tarihinde dikkat çekici bir aþamanýn seçkin örnekleri” olarak UNESCO Dünya Mirasý Listesi’ne girmiþ; Sinan’ýn mimarlýðý, çaðdaþ dünya tarafýndan da “üstün evrensel deðer” olarak tanýnmýþtýr.
Sinan’ýn mirasý; mimar olarak kente ve topluma karþý sorumluluklarýmýzý hatýrlatan toplumsal bir kültür öðesidir. Bütünlük içinde korunmasý gereken bu miras ve eserler, günümüzde sermaye ve finans odaklý, yapýlý çevre kültürünü modern çaða taþýyamayan kamusal politikalar aracýlýðýyla tahrip edilmekte; Büyük Usta’ya öykünen, Sinan taklidi cami mimarlýðý tekrar tekrar üretilmektedir.
Cumhuriyet devrimi ve genç Türkiye’nin modernleþme sürecinde; kültürel varlýklarýn tespiti, korunmasý ve gelecek nesillere aktarýlmasý için alýnan tedbirler ve yürütülen çalýþmalar terk edilmekte, insanlýk mirasý olan mimari ve kültürel mirasýmýz tutarsýz ve rant odaklý planlama politikalarý nedeniyle geri dönülemez biçimde zarar görmektedir.
Büyük Usta Mimar Sinan’ý, kültürümüze ve uygarlýk tarihine yapmýþ olduðu katkýlarý nedeniyle saygýyla anarken, baþta karar vericiler olmak üzere herkesi, doðal mirasa, kültürel mirasa, çaðdaþ yaþama, demokrasiye, Cumhuriyet’e ve onun mimarlýk deðerlerine sahip çýkmaya davet ediyoruz.09 Nisan 2019
ETKÝNLÝK FOTOGRAFLARI ÝÇÝN TIKLAYINIZ. |